För dig som älskar katter

Husdjur Katter

Varmt välkommen till vår hemsida för dig som älskar katter och som skulle vilja lära dig mer om detta populära och mysiga husdjur. Katten har varit ett tamdjur för oss människor, för ungefär 9 500 år enligt den äldsta kattgrav som har hittats i Cypern 2004. Denna grav var alltså äldre än de kattgravar som hittats i Egypten, som tros vara runt 8 000 år gamla. Enligt en DNA-studie härstammar världens tamkatter från en grupp av afrikanska vildkatter (Felis silvestris), som levde i Främre Orienten för ungefär 9 000 till 10 000 år sedan.

Katten tros ha blivit domesticerad på grund av att ha blivit lockad av möss och råttor som sökte sig till spannmålsförråd, då jordbruket var stort under denna tid. Människorna tros ha behövt hjälp att hålla borta dessa skadedjur och katterna ska ha hjälpt människorna med denna uppgift. Den närmsta anfadern till katterna är den nordafrikanska underarten av vildkatten och är den så kallad Felis silvestris. Denna katt är ganska lätt att tämja och lever fortfarande vilt ibland annat Egypten och Israel.

Andra underarter är europeisk vildkatt och skotsk vildkatt, som är väldigt svåra att tämja. Tamkatten skiljer sig från vildkatt, i tasstorlek, päls, tandplaceringar och temperament. Katter som är födda ute i det vilda, förvirras ibland med termen vildkatt vilket inte är fallet. Som du förstår har katten en intressant historia bakom sig och det finns mycket mer att tillägga för att du ska kunna förstå din katt så bra som möjligt. Därför har vi skapat denna hemsida för dig, så att du enkelt ska kunna lära dig så mycket som möjligt om katter och dess historia och liv. Vi vill passa på att önska dig en trevlig läsning.